Feestelijk toetje

PANNA COTTA


(deze pagina is bijgewerkt op 26 januari 2024

Een fantastisch chique en toch buitengewoon eenvoudig toetje (wat heet!) is Panna Cotta. Natuurlijk kun je allerlei Panna Cotta recepten van internet halen, maar ik geef je graag mijn eenvoudige recept. Je verplettert je gasten hier elke keer weer mee! Handig is om af en toe een paar Mona toetjes te kopen en uit te lepelen en dan niet de gaatjes in de onderkant door te prikken en doosjes te bewaren voor deze Panna Cotta. (overigens is de nieuwe pannacotta smaak van Mona zeker niet te versmaden!)


Neem voor 4 personen 

een halve liter slagroom

5 gram gelatine (3 blaadjes denk ik)

een of andere likeur (doet er niet veel toe, maar ik vond frambozenlikeur wel leuk, maar maakt verder nix uit)

30 g suiker en een zakje vanillesuiker

4 lege Mona pudding vormpjes met intact gaatje aan de onderkant. 

(truc: je koopt af en toe zo’n monapuddinkje en die lepel je uit zodat het gaatje aan de onderkant dicht blijft. En dan bewaren voor de panna cotta)


Leg de gelatine in een diep bord met water (moet 10 minuten weken)

Doe in een pan de room met de suiker en de vanille suiker. Breng aan de kook. 

Zodra de room omhoog begint te komen, pan van het vuur. 

Knijp de gelatine uit en doe in de pan met room. 

Kluts met garde tot de gelatine is opgelost. 

Laat 5 minuten afkoelen.

Voeg stevig borrelglas likeur naar keuze toe

Giet in de 4 Mona vormpjes

Zet een paar uur op een koele plaats om tot kamertemperatuur te komen


Zet daarna een aantal uren in de koelkast.

Bij opdienen: zet elk Mona vormpje omgekeerd in een dessertkommetje en prik dan nu eindelijk het gaatje door. Stort de pudding. 


(geheimpje: als dat storten niet goed lukt, blaas dan voorzichtig op de omgekeerde achterkant van het doorgeprikte vormpje. Hier kan de pudding echt niet tegen en glijdt als vanzelf uit zijn vormpje. Dit buiten het zicht van de gasten doen)


Nu nog ergens mee garneren: verzin iets, laat je fantasie gaan. Blaadje munt of zo, maar ik leg er graag een amarena kers op met een beetje vloeistof uit het amareno potje (een keer voordelig bij de Lidl gekocht. Doe je jaaaaren mee!).