- citruspers
- dijkverhogingen
- wijntje?
- Vergaderbingo
(deze pagina is bijgewerkt op 7 juni 2021)
Citruspers
Waarom draait een citruspers dan weer de ene, dan

Twee automatisch links-en rechtsomdraaiende perskoppen voor een hogere sap-opbrengst.
Voor een hogere sap-opbrengst? Twee koppen? En die draaien automatisch links en rechts? De ene kop automatisch naar links en dan de andere automatisch naar rechts? Of draaien ze allebei gelijktijdig automatisch naar links en naar rechts? En krijg je dan meer sap uit zo’n sinaasappel? En hoe automatisch is dat dan? Wat wordt er bedoeld met dat ‘automatisch’ ?
Wij hebben thuis een Philips ding en die heeft maar 1 perskop. Als ik mijn halve sinaasappel op de perskop houd draait dat ding (automatisch) een bepaalde kant uit en in een wip is de halve sinaasappel leeg. Ik kijk er nog een keer in en ik kan mij absoluut niet voorstellen op welke manier een andere persmachine - al had ie 10 perskoppen - er meer sap uit zo halen. De schil van mijn sinaasappel namelijk is na het persen helemaal wit van binnen. Alle schilletjes en sap zijn er spoorloos uit verdwenen. En dan nog wat: waarom in hemelsnaam moet een citruspers dan weer de ene en dan weer de andere kant uit draaien?. Zou dat die sinaasappel iets kunnen schelen. Ik denk van niet. Als dat namelijk zo zou zijn dan zou je verwachten dat de machine om en om de ene en dan de andere kant draait. Maar dat is helemaal niet zo. Als je een beetje aandachtig perst, dan zul je merken dat dat geheel willekeurig gebeurt. Dan weer es 4 keer met de klok mee, dan weer es drie keer antiklok. Aha, hoor ik je denken. Dat is om die sinaasappel te foppen! Denkt die sinaasappel net dat hij door heeft dat hij met de klok mee wordt geperst, en hup: gefopt! Lekker plotseling de andere kant om. Sinaasappel helemaal in de war! Ha ha!. Lekker tuk!
Welke wonderlijke gedachtengang zou hier toch achter zitten?
De in een citruspers gebruikte motor wordt ook in andere apparaten toegepast waarbij de draairichting nooit omkeert na het stoppen en weer starten. Een deskundige beweerde in Wikipedia dat door het omkeren van de motor het vruchtvlees van twee kanten zou worden geplet. Ten eerste is dat maar de vraag, en ook of dat dan meer sap oplevert, maar als dat al de bedoeling was, dan is het onlogisch dat de motor niet èlke keer van richting om keert na het stoppen en weer starten.
Een advertentie van Moulinex
De citruspers Vitapress 600 BKB246 is ontworpen om zoveel mogelijk sap te persen uit sinaasappels, citroenen en grapefruit. De Vitapress 600 BKB246 beschikt over een dubbel-roterende motor voor nog meer efficiëntie. De oplopende kom heeft wat van een “glas” en staat u toe tot wel 0,6 L sap op te vangen.
Ontworpen om zoveel mogelijk sap te persen. Ik val om van verbazing. Ja, dat hebben die andere citruspersen maar mooi niet. Daar hebben ze bij Philips en bij Bosch vast niet aan gedacht. Dat je zo’n ding moet zo moet ontwerpen dat er zoveel mogelijk sap uit die vruchten komt. Ha! daar laat Moulinex de concurrent toch maar mooi achter zich! En dan die dubbel roterende motor. Voor nog meer efficiëntie. En dat ding WAS al zo efficiënt!
Antwoorden op de vraag waarom die dubbel roterende motor het efficiënt persen mogelijk maakt blijven uit.
Uit een advertentie van Princess: Princess 201970 Super Citruspers, ... automatisch links en rechts draaiend voor een optimale sapopbrengst, ....
Je broek zakt er van af: waarom oh waarom zou automatisch links en rechts draaien een optimale sapopbrengst leveren?
En dat 'automatisch' snap ik ook al niet. Er valt namelijk absoluut niet te voorspellen wanneer het apparaat besluit om van draairichting te wisselen. Jezes wat een flauwekul.
- Dijkverhogingen?

Wijntje? (tekst Henk Spaan)
0m wijn te proeven heb je meer zelfvertrouwen nodig dan smaak. Kurk is het allermakkelijkst te duiden, omdat het ronduit smerig is.

Wat ik ook niet kan proeven is hoe goed een jonge bordeaux zal worden. Ik sta altijd paf bij het lezen van de proefnotities van deskundigen als Jancis Robinson en Robert Parker, die allerlei smaken herkennen in wijn die nog te jong is om de fles te hebben bereikt. Bij een wijn die op dronk is, kan ik best wat fruitsoorten thuisbrengen. Als het tenminste om een jonge Bergerac gaat die voor honderd procent uit Merlot bestaat. Dan zie je mij de wijn door de mond laten rollen, de ogen peinzend ten hemel slaan, om me daarna vol overtuiging 'bessen’ te horen roepen. Ook heb ik weleens chocola geproefd in een volle Pécharmant. Maar naar een sommelier die het heeft over mineralen, eikenblad, tabak en ijzer, kan ik slechts afgunstig kijken. Om hem even later van harte te wantrouwen.
Wijn proeven is bluffen.
Bluffen is: niet op je mondje gevallen zijn.
Wie wijn proeft moet zijn woordje klaar hebben.
Een goede sommelier is vooral verbaal begaafd.
Kennis is macht en haar sterkste wapen is de taal.
In een oude Figaro, die van 2 mei, vond ik een stukje waarin een sommelier, de wereldkampioen van 2004, zich afvraagt welke wijn je het best kunt drinken bij verse erwtjes.
Dit is op zich al een intimiderende probleemstelling. Ik weet zeker dat het overgrote deel van de lezers van Onze Taal zichzelf deze vraag nooit heeft gesteld, voorzover ze zich al bewust zouden zijn van het bestaan van verse erwtjes.
Eerst beschrijft de sommelier de smaak van het erwtje: "zoet en voorzien van een licht plantaardig parfum". Je zou er honger van krijgen, maar ik dorstte vooral naar de beloofde informatie.
"lk zou subiet voor een witte druif gaan, een wijn uit de Loire of zelfs een Elzasser. Ik denk dat een Sylvaner, eerlijk en spontaan, met zijn geuren van groene amandelen, wilde munt en witte veldbloemen, recht zou doen aan de plantaardige smaak van de groente."

Misschien kan deze sommelier beter proeven dan wie ook. Maar veel belangrijker voor het uitoefenen van dit metier is zijn flux de paroles.
Henk Spaan in ‘Onze Taal’ september 2009
En tot slot: Vergader Bingo
