De Kleine Leeuwarder Napoleon

Rare Reclame
Pasted Graphic


(deze pagina is bijgewerkt op 13 augustus 2018)


Culturele worst
Culturele worst
Leeuwarden is gedurende het jaar 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Een hele eer natuurlijk. Er is door de gemeente en door de plaatselijke middenstand en Horeca fors in geïnvesteerd. De stad heeft het jaar 2017 ook maar nauwelijks overleefd in die zin dat ongeveer alle straten en pleinen bijna het gehele jaar 2017 opengebroken waren om de miljoenen toeristen in 2018 met open monden kennis te laten maken met Leeuwarden als
Beerenburg worst
Culturele Hoofdstad van Europa.
En zo konden de Leeuwarder Jumbo supermarkten natuurlijk ook niet achter blijven. Dat beerenburg worst al eerder bestond vond ik
hier.
Maar hoe Jumbo daar nou Culturele Worst van gemaakt heeft werd me tot op heden niet duidelijk. Ik vermoed dat het een geheim recept betreft.Boeren Scharrel rookworst
Scharrel rookworstBoeren scharrel Rookworst
Op zoek naar een lekkere rookworst voor in de boerenkoolstamppot stond ik voor 'het worst-schap'. Wat ik op zich al een rare benaming vind, maar vooruit, tijden veranderen. het worst-schap dus. En wat zie ik daar tot mijn verbijstering? Boeren Scharrel rookworst…. (Met een hoofdletter B en een hoofdletter S. En 'gelderse' de ene keer met een kleine letter en de andere keer maar es met een hoofdletter, ach wat doet 't er toe…) .
Zou iemand daarover hebben nagedacht? Ik vrees van wel….

En wie scharrelt hier nou eigenlijk? Een scharrelei komt van een scharrelkip. Dat snap ik. Een scharrelvarken… hmm… nou ja, vooruit. Maar Boeren Scharrel rookworst? Hebt u ergens een Boeren Rookworst zien scharrelen?
Als mensen met droge ogen bij de supermarkt Boeren Scharrel rookworst in hun winkelwagentje stoppen, dan zijn wij met ons allen een beetje de weg kwijt, denk ik.


Zonder woorden: smerige kruidenboter…Smerige Kruidenboter


————————————————————————————————————————————————————
succesvol gekleed met Blijdestijn
Succesvol gekleed.
Is dit het nieuwe ‘succesvol gekleed zijn’ ? Een cowboy met een slobberige en slecht zittende broek en een te klein jasje. Of zou Blijdesteijn bedoelen dat deze cowboy hoognodig een nieuw pak nodig heeft? Ik snap de bedoeling van deze mislukte figuur niet. Links onder in de advertentie staat ‘Van Gils”. Ik meen te weten dat dat een bekende pakken-maker is, maar hij staat niet genoemd in het rijtje exclusieve merken rechts in beeld.
Ik vermoed dus dat Blijdesteijn deze rare - kennelijk door van Gils geklede - schertsfiguur opvoert juist om te laten zien hoe het niet moet. Wat mij betreft is Blijdestijn daarin geslaagd.

Deze advertentie stond op de voorpagina van de NRC, Dat kost wat zou je zeggen. Zou Blijdesteijn echt denken dat hem dit klanten oplevert? Een proces aan de (mooie) broek van Van Gils ja, maar klanten?


lekker voor op de boterhamLekker voor op de boterham
Wat een rare tekst op de verpakking van Jumbo kalfsleverworst. “Lekker voor op de boterham” Zou Jumbo menen dat ik dat anders niet had begrepen?. Zijn er klanten geweest die klaagden dat ze niet wisten wat ze met die kalfsleverworst moesten? Daar sta je dan bij de kassa met zo’s half pond smurrie in de hand en je hebt geen idee wat je er mee moet. Gelukkig wijst Jumbo je de weg: lekker voor op de boterham!
Maar nu word ik argwanend. Nu moet ik wel de conclusie trekken dat Jumbo runder-rookvlees kennelijk NIET lekker op de boterham is. Want anders had dat wel op de verpakking gestaan. Toch?
In ‘Onze Taal’ schreef iemand dat Jumbo de slogan voert: “elke dag beter” De briefschrijver schreef dat dat betekent dat je beter niet
vandaag kunt kopen! Lollig!


cica 8 plakken
Circa 8 plakken kaas
Op een pak Old Amsterdam staat:

ca 8 plakken.

Circa!! Kunnen ze daar niet tellen bij Old Amsterdam? Zo moeilijk kan het toch niet zijn om tot 8 te tellen.?

Maar er staat ook op de verpakking dat er 225 gram in zit. Dus niet circa, maar gewoon, 225 gram. Als dat waar was kon ik dat verhaal van die circa 8 plakken nog wel geloven, maar dat blijkt onzin. Toen ik alle verpakking had verwijderd bleek er 219 gram kaas in te zitten. Dat vond ik zo ongelooflijk dat ik het voor een vergissing hield. Maar toen ik 2 weken laten weer zo’n pak kocht en dezelfde actie voerde bleek er nog maar 215 gram kaas in te zitten. Old Amsterdam bedoelt dus niet circa 8 plakken, maar CIRCA 225 gram en dat is om te verbloemen dat er minder in zit.
Een paar weken later deed ik het nog eens. U raadt het niet: er zaten niet 8 maar 7 plakken in (dus circa klopt) maar nu was het gewicht aan kaas ineens 230 gram! Dat is mooi zult u zeggen, maar zeg dan dat er
circa 225 gram kaas in zit!

Naschrift: november 2013: tot mijn stomme verbazing is het woord ‘circa’ bij die 8 plakken nu ineens verdwenen. Zouden ze daar bij Old Amsterdam mijn website volgen? Of een cursus ‘tellen’ hebben gevolgd? Nou ja, dan heeft het kennelijk geholpen.