De Kleine Leeuwarder Napoleon

Allerlei ergernissen
Pasted Graphic


(deze pagina is bijgewerkt op 5 december 2018)

1 vandaag presentator Jaap JOngbloedScheve bek
Ergernis 19 :En dan die vreselijke Jaap Jongbloed die af en toeh het programma 1Vandaag presenteert. Met die afschuwelijke Amsterdamse èi en dan nonchalant op 1 voet staan, de andere losjes wat naar voren en dan zo - tjoepie - geroutineerd op een hak een halve slag maken naar Rob nogwat. En natuurlijk je gasten nooit, maar dan ook NOOIT laten uitspreken. Onmiddellijk met die Amsterdamse schreeuwbek er doorheen tetteren. Ik zit echt te wachten op een gast die blaft ’NEE!!! MENEER JONGBLOED!! U hebt mij een vraag gesteld en die ben ik nu aan het beantwoorden. En als ik daarmee klaar ben, meneer Jongbloed, dan is de beurt weer aan u, meneer Jongbloed.

Maar helaas, kennelijk zijn alle gasten veel te blij dat ze op de TV mogen. En dat wéét Jaap Jongbloed.
En bij dat alles trekt ie voortdurend een scheve bek. Een scheve bek trekken wil nonchalance uitdrukken, Kijk maar naar Elvis PresleyBroodzak
ergernis 18 : Het dichtplakken van een plastic broodzak met plakband. Welk onzinnig hoofd heeft dit als oplossing bedacht voor het sluiten van een plastic broodzak. Zou de bedenker van deze waanzinnig slimme oplossing zelf thuis nou nooit eens zo’n zak hebben hoeven open peuteren?


ergernis 17:
autoverkoper
Een te groot overhemd bij een te dikke autoverkoper in een ‘kostuum’. Het woord alleen al: ‘kostuum’. De autoverkoper bij Haaima Peugeot in Leeuwarden droeg gewoon een spijkerbroek en een lekker zittende bloes. Dat kan dus ook. En hij verkoopt prima auto’s. Dat brengt mij er op dat het eigenlijk best vreemd is dat gewone mensen spreken over een broek, een pak of een overhemd, maar dat de winkels dat ijzerenheinig pantalon, kostuum en shirt blijven noemen. En wat dacht u van het begrip ‘toiletzitting’ in plaats van ‘WC bril” ?ergernis 16 :
een warme stoel bij de kapper

ergernis 15 : anglicismen zoals ‘huisgemaakt gebak’ of ‘kijkgedrag bepaald onderzoek’ of (hou me vast) : een ‘houtgetimmerde woonkamer’ !.(Leeuwarder Courant september 2009)

ergernis 14 : stomme ‘dt’ fouten. Denkt er dan echt niemand na? Is dat dan zo moeilijk? Om te weten dat ‘ik word’ met een d wordt geschreven en ‘jij wordt’ met dt. Is dat nou zo moeilijk? Nee dat is het helemaal niet. Het is gemakzucht. Daarom is het ergerlijk.

de Lidl slagroomtest
ergernis 13 : De nationale slagroomtest. Het is nauwelijks te geloven. In Kongo vallen de negers van de aids en de honger uit hun bomen, maar wij doen de Nationale slagroomtest. En dat voor maar 1 euro en 9 cent.


ergernis 12: taalfouten in powerpoint-presentaties van gewichtig doenende belangrijke mensen

ergernis 11 : het gebruik van het woord ‘presentatie’ waar gewoon lezing of voordracht wordt bedoeld.

ergernis 10 : muziek- en tromgeroffel op de achtergrond tijdens het lezen van de weersverwachting en de verkeers-mededelingen.

ergernis 09 : het foutief en kwasi gewichtig gebruik van het woord ‘communiceren’ waar bedoeld wordt ‘zeggen tegen’. Vooral als er nog ‘naar iemand toe wordt gecommuniceerd...’

ergernis 08 : Vier jongens met baseball-petten in een ouwe volkswagen Golf. Uitkijken dus. De Volkswagen Golf is de auto die, statistisch gezien, het vaakst betrokken is bij ongelukken. Hoe zou dat komen? Ligt dat aan die baseball kleppen?

ergernis 7 : Donkergekleurde adolescenten met capuchons over hun hoofd.

ergernis 6 : waarom lopen lesbiennes er zo vaak hobbezakkerig bij?. Met vormeloze zakbroeken en het haar ‘leuk’ piekerig in de war. Is dat om te laten zien dat het je geen bal kan schelen wat anderen van jou vinden? Heb je ‘s morgens voor de spiegel gestaan en dacht je toen bij
Toiletzitting
jezelf: Zo! Vandaag vindt gelukkig niemand mij mooi!

ergernis 5 :Begrijpt iemand waarom gewone mensen het hebben over een WC bril terwijl de bouwmarkten in hun reclames het stug over ‘Toiletzitting’ hebben’? Wat is er mis met het woord WC bril? Maar wat blijkt nou (zomer 2016) ? Xenos heeft goed naar mijn kritiek geluisterd en die noemt het ding nu gewoon bij de naam: toiletbril !! jaja BRIL! Helaas wordt in de bijbehorende beschrijving toch weer toiletzitting gebruikt - het bloed kruipt kennelijk waar het niet gaan kan - maar het begin is nu dan toch. De bril in kwestie heeft dan ook een 'rustige uitstraling'. Mooi hè? En nog 20 euro goedkoper ook dan die zitting van Tiger!
WC bril


Een melkfestekening op een melkpakergernis 4 : een fles melk afbeelden op een pak melk. wat is dat nou voor raars? Moet ik nu denken: Ha! gelukkig! ouwerwetse flessemelk, maar dan nu in een pak?
Wat heeft de ontwerper van dit melkpak nu bezield?


ergernis 3 :
Telegramstijl ?
Waarom eigenlijk wordt een radionieuwsdienst en ook het NOS journaal ingeleid door in telegramstijl de aankomende onderwerpen te noemen. In telegramstijl bedoel ik. Waarom start Jan van der Putten met :

Tuut tuut tuuuuuuuut..... het is 8 uur, dit is het NOS journaal:
> Laatste cent Rutte in stroppenpot.
> Chloorwater gestolen uit zwembad Rotterdam en
> Twee gewonden bij valpartij Kuala Lumpur.
Goedemorgen ik ben Jan van de Putten.

Zo gaat dat ‘s morgens.
Waarom moet dat in telegramstijl? Scheelt dat tijd? Is dat dan nodig dat dat tijd scheelt? Per slot wordt ook tijd gevonden om ons te vertellen dat er in Kuala Lumpur twee gewonden zijn gevallen die uitgegleden waren over een banaan. Of willen ze op een krant lijken die ze niet zijn. Maar het is vast om de suggestie van snelheid, van dynamiek te wekken. Alles alles moet snel. En ook mag het nooit stil zijn (zie andere ergernis). Lawaai, drukte en snelheid. Lawaai drukte en snelheid.
Waarom trouwens moeten wij weten wie het journaal voorleest? Dat is een Amerikaanse gewoonte die kennelijk ook hier moest worden ingevoerd. Het waarom snap ik niet. Ik ken niemand die het echt interesseert of het nou Jan van der Putten is of Marjan Hakkerman. Wat kan mij dat nou schelen man, ik wil gewoon weten wat er in de wereld gebeurd is de afgelopen 30 minuten (sic!), niet wie het mij vertelt. Het nieuws wordt er niet anders van...

ergernis 2 Lara Rense
Pasted Graphic 5
En nou ik het toch over ‘ de radio’ heb:
Lara Rense is op radio 1 een gevierde ’journaliste’. U herkent haar aan haar onbeleefde manier van geïnterviewde mensen onderbreken. Daar heeft ze een sport van gemaakt. En verdomd, dat lukt meestal ook nog. Er zijn maar weinig mensen, namelijk, zo onbeleefd dat ze gewoon doorpraten als ze door zo’n onaangenaam mens voortdurend worden onderbroken.
Maar nu terzake: zojuist na de val van een vorig kabinet hoor ik haar spreken met een emeritus hoogleraar. Aan het eind van het ‘gesprek’ (of wat daar in haar geval voor doorgaat) kondigt ze de professor af met de woorden: “dit was professor Jansen, emeritus hoogleraar.” Met de klemtoon in het woord emeritus op de derde lettergreep in plaats van op de tweede. Godbewaarme wat laat je je dan kennen als ongeschoolde boerenkinkel. En dat gepresenteerd op radio 1. Het radioforum van intellectueel Nederland. Wat een treurnis. Het zegt natuurlijk ook wel veel over de redactie die daarachter zit.


ergernis 1 : File-drummen.
Nu al weer een jaar of wat geleden was ik in mijn auto op weg naar een vergadering in Utrecht en ik luisterde via de autoradio naar het nieuws. Ik meen dat het Sky-radio was. Als radio-nieuws is afgelopen gaat dat naadloos over in de verkeersinformatie. Dat hoort bij onze dynamische maatschappij. Je kunt er weinig mee, maar stel je voor dat je niet zou weten waar de files staan. En als ik om 4 uur ‘s middags mij naar Utrecht spoed dan ben ik daar natuurlijk ook
File ellende
zeer in geïnteresseerd. Met toenemende verbazing bemerkte ik dat tijdens het voorlezen van de 60 files, er op de achtergrond een merkwaardig ‘knerpend’ geluid viel waar te nemen. Wat is dat nu, dacht ik en ik luisterde wat beter. Van die files heb ik weinig meegekregen, maar van het vreemde tikkende geluid des te meer. Tot mijn verbazing had de regisseur besloten een drummende meneer op de achtergrond te plaatsen. Tsjoem tsjakke rikke tikke tikke... En zo ratelde de drummer zachtjes voort terwijl de verkeerslezer zijn best deed om verstaanbaar te blijven. Wat ter wereld heeft de regisseur doen besluiten om als gezellige achtergrond een drummende meneer te plaatsen? Wat is dit voor onzin? Wordt het verkeer er rustiger van? Of is het ter illustratie van het onrustige karakter van het filerijden? Ik heb geen flauw idee.

Die middag nam ik een medevergaderaar mee terug naar Friesland. Het was ter hoogte van het windmolenpark in Lelystad toen het nieuws van 6 uur uitbrak. En ja hoor: bij de file meldingen ook nu weer tikke takke tikke takke.... Ik luisterde er opnieuw met verbazing naar en vroeg mijn passagier wat die daar nu van vond. Gussie, die had daar eigenlijk nooit op gelet, maar nu ik het zei..... rikke tikke tikke tikke... Nooit op gelet. Nooit op gelet? Het is maar fijn als je goedhorend bent. Dan kun je het je veroorloven daar niet op te letten.

En waarom kom ik daar nu op? Deze ochtend na het douchen had ik in de badkamer de radio aan omdat ik benieuwd was naar het nieuws. Het was naar ik meen radio 2 die ik had gekozen. Terwijl ik daar tandenpoetsend sta te luisteren naar de toelichting van onze minister-president over een of belangrijk onderwerp, hoor ik een vreemd zoemend geluid op de achtergrond. Als ik wat beter luister hoor ik dat de regisseur van pure pret besloten heeft het nieuws te voorzien van een synthesiser-achtig zoemend achtergrondgeluid. Moempoezepoezepoezemoemmmoem....... Lieve hemel wat allemachtig prachtig! Wat een kleurrijke omlijsting van het anders zo saaie nieuws. Meneer! Wat hebt u mij verrast met uw grandioze ingeving. Hoe kwam u daar zo op? U hebt zeker adhesiebetuigingen gekregen voor het filedrummen? Dat u dat niet eerder bedacht heeft!. Mede namens alle slechthorenden (en slechtzienden!) van Nederland enorm bedankt.
En als u in de buurt bent: kom dan eens praten.......

Deze column was van februari 2004

RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver